Ο αγκώνας αποτελεί μια άρθρωση που είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση πλήθους καθημερινών δραστηριοτήτων. Εάν εκδηλωθεί πόνος στον αγκώνα, η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να αποβεί αρκετά ενοχλητική, καθώς ασκεί σημαντικούς περιορισμούς στη λειτουργικότητα του άνω άκρου. Η φροντίδα αυτής της άρθρωσης βοηθά στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας ενός ατόμου. Γι’ αυτό, αν εκδηλωθεί πόνος που επιμένει, σε συνδυασμό με την εμφάνιση πρόσθετων συμπτωμάτων όπως η δυσκαμψία και το οίδημα, θα πρέπει να διερευνηθεί η αιτία του πόνου.
Πόνος στον αγκώνα εξαιτίας τραυματισμού και φθοράς των τενόντων
Η πιο κοινή αιτία πόνου στον αγκώνα είναι η φλεγμονή ή ο τραυματισμός των τενόντων. Η πάθηση αυτή ονομάζεται τενοντίτιδα αγκώνα και είναι συχνά αποτέλεσμα υπερβολικής χρήσης της άρθρωσης. Σε περίπτωση που προκληθεί ερεθισμός ή τραυματισμός στους τένοντες που εκφύονται από το οστό στο εξωτερικό μέρος του αγκώνα, τότε γίνεται λόγος για έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα, κοινώς γνωστή ως «αγκώνας του τενίστα», καθώς η πάθηση εκδηλώνεται με μεγάλη συχνότητα σε άτομα που συμμετέχουν σε αθλήματα με ρακέτα. Από την άλλη, αθλητές που παίζουν γκολφ είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα, η οποία προκύπτει ως συνέπεια τραυματισμού ή φθοράς των τενόντων στο εσωτερικό του αγκώνα. Εάν το άτομο πραγματοποιήσει βίαιη υπερέκταση του αγκώνα, αυτή μπορεί να αποτελέσει αιτία ρήξης τένοντα, συνήθως του τένοντα του δικεφάλου βραχιονίου, στην κατάφυσή του στον αγκώνα.
Θυλακίτιδα αγκώνα & εκδήλωση πόνου
Η θυλακίτιδα του αγκώνα, ή αλλιώς θυλακίτιδα ωλεκράνου, εκδηλώνεται με επώδυνο οίδημα στην οπίσθια μεριά της άρθρωσης του αγκώνα. Συγκεκριμένα, η πάθηση αποτελεί μια μορφή φλεγμονής στον ωλεκράνιο θύλακο, τον γεμάτο με υγρό σάκο κάτω από το δέρμα που περιβάλλει και προστατεύει τον αγκώνα. Συνήθως η κατάσταση αυτή προκαλείται εξαιτίας υπερβολικής χρήσης της άρθρωσης ή έπειτα από κάποιον τραυματισμό της περιοχής. Η θυλακίτιδα ωλεκράνου εκδηλώνεται με εμφανές οίδημα, πόνο και δυσκαμψία στην οπίσθια επιφάνεια του αγκώνα.
Εκδήλωση πόνου στον αγκώνα εξαιτίας κατάγματος ή διαστρέμματος
Πόνος στον αγκώνα μπορεί να προκληθεί και από πλήθος άλλων αιτιών, μια εκ των οποίων είναι και το κάταγμα στον αγκώνα συνήθως έπειτα από πτώση σε τεντωμένο χέρι. Ένα κάταγμα στον αγκώνα διαγιγνώσκεται συνήθως εύκολα, καθώς παρουσιάζεται με έντονα συμπτώματα που περιλαμβάνουν οξύ πόνο, μεγάλο οίδημα και δυσκαμψία. Οι συχνότερες μορφές καταγμάτων στον αγκώνα είναι το κάταγμα βραχιονίου οστού, το κάταγμα κεφαλής κερκίδας και το κάταγμα ωλεκράνου. Επίσης, ένα διάστρεμμα στον αγκώνα, δηλαδή η διάταση ή η ρήξη των συνδέσμων της άρθρωσης, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στον αγκώνα με αποτέλεσμα να περιοριστεί η κίνηση της άρθρωσης.
Πόνος στον αγκώνα και αρθρίτιδα
Η αρθρίτιδα του αγκώνα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την εκδήλωση πόνου στην άρθρωση. Η συγκεκριμένη αποτελεί μια εκφυλιστικής αιτιολογίας πάθηση στην οποία παρουσιάζεται σταδιακή φθορά των αρθρικών επιφανειών του αγκώνα. Η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας του αγκώνα είναι η οστεοαρθρίτιδα. Ωστόσο την άρθρωση μπορούν να προσβάλλουν και άλλες μορφές αρθρίτιδας, όπως η ρευματοειδής και η ψωριασική, οι οποίες συνιστούν αυτοάνοσα νοσήματα.
Ο πόνος στον αγκώνα είναι συνήθως αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού ή προκύπτει εξαιτίας υπερβολικής χρήσης της άρθρωσης. Ωστόσο, κάθε άτομο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας πάθησης στον αγκώνα ή να περιορίσει τα συμπτώματα, διακόπτοντας μια δραστηριότητα όταν και αν αισθάνεται πόνο, και δίνοντας χρόνο για ξεκούραση και αποκατάσταση μετά από έναν τραυματισμό. Η προσοχή στην τεχνική εκτέλεσης ασκήσεων κατά την άρση βαρών και τη συμμετοχή σε αθλήματα που περιλαμβάνουν χρήση ρακέτας, είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή τραυματισμών. Εάν ο πόνος στον αγκώνα επιμένει και ασκεί περιορισμούς στην καθημερινότητα του πάσχοντα, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός στην Αθήνα Δρ. Γεώργιος Ποθητάκης μπορεί να πραγματοποιήσει ορθή διάγνωση της λανθάνουσας πάθησης και να προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, ώστε να ανακτηθεί το εύρος κίνησης της άρθρωσης και να υποχωρήσει ο πόνος.