Η συμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια από τις ασφαλέστερες και οικονομικά αποδοτικές επεμβάσεις που εκτελούνται στην ορθοπεδική. Πρόκειται για μια ισχυρή μέθοδο για την ανακούφιση από τον πόνο και τη λειτουργική αποκατάσταση σε ασθενείς με προχωρημένη αρθρίτιδα όταν εξαντλούνται όλες οι μη χειρουργικές επιλογές. Καθώς η τεχνολογία και οι χειρουργικές διαδικασίες αναπτύσσονται, οι χειρουργοί προσπαθούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα και την ικανοποίηση των ασθενών. η ρομποτική υποβοήθηση αποτελεί ένα εργαλείο με τη χρήση του οποίου μπορούν να πραγματοποιηθούν χειρουργικές επεμβάσεις ελαχιστοποιώντας το ανθρώπινο λάθος και μεγιστοποιώντας την εγχειρητική ακρίβεια. Η Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος αποτελεί μια ευρέως χρησιμοποιούμενη επέμβαση, όπου το ρομποτικό σύστημα υποβοήθησης προσφέρει σημαντικό ποσοστό ακρίβειας.
Γενικότερα, η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση ενός γόνατος που έχει υποστεί βλάβη από αρθρίτιδα. Μεταλλικά και πλαστικά εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τις φθαρμένες επιφάνειες της άρθρωσης. Αυτή η χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται σε περιπτώσεις ασθενών που παρουσιάζουν προχωρημένη μορφή αρθρίτιδας ή έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο.
Διάφοροι τύποι αρθρίτιδας μπορεί να επηρεάσουν την άρθρωση του γόνατος. Η οστεοαρθρίτιδα, μια εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων που επηρεάζει κυρίως μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες, μπορεί να προκαλέσει τη διάσπαση του χόνδρου της άρθρωσης και των παρακείμενων οστών στα γόνατα. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί φλεγμονή του αρθρικού υμένα και οδηγεί σε υπερβολική συγκέντρωση αρθρικού υγρού, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και δυσκαμψία. Η τραυματική αρθρίτιδα, η αρθρίτιδα λόγω τραυματισμού, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον χόνδρο του γόνατος. Ο στόχος της αρθροπλαστικής γόνατος είναι να αντικαταστήσει τα τμήματα της άρθρωσης του γόνατος που έχουν υποστεί βλάβη και να ανακουφίσει τον πόνο που δεν μπορεί να ελεγχθεί με άλλες θεραπείες.
Η Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος είναι παρόμοια με την παραδοσιακή αρθροπλαστική γόνατος. Ο χειρουργός αφαιρεί τον κατεστραμμένο ιστό στο γόνατο του ασθενούς και τον αντικαθιστά με ένα εμφύτευμα. Η διαφορά είναι ότι γίνεται με τη βοήθεια ενός ρομποτικού βραχίονα ή μιας ρομποτικής συσκευής χειρός, ανάλογα με το ρομποτικό σύστημα που χρησιμοποιείται για την επέμβαση. Οι επεμβάσεις με ρομποτική υποβοήθηση επιτρέπουν μεγαλύτερη ακρίβεια και μπορούν να οδηγήσουν σε μικρότερους χρόνους αποκατάστασης και καλύτερα αποτελέσματα. Σε πιο περίπλοκες περιπτώσεις, μια αντικατάσταση γόνατος με το ρομποτικό σύστημα προσφέρει καλύτερη ισορροπία στους μαλακούς ιστούς γύρω από το γόνατο και ευθυγραμμίζει καλύτερα την άρθρωση.
Η ρομποτική υποβοήθηση προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως οι μικρότερες χειρουργικές τομές, η αυξημένη ακρίβεια στη διαχείριση των μαλακών ιστών και σημαντική ελάττωση του τραυματισμού τους, η μετεγχειρητική ταχύτερη ανάρρωση, η ταχύτερη επιστροφή στην εργασία και η μειωμένη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο. Για την αποκατάσταση της φθοράς της άρθρωσης, η διατήρηση του περιβάλλοντος μαλακού ιστού είναι ζωτικής σημασίας. Η καταστροφή των παράπλευρων συνδέσμων όπως του προσθίου χιαστού συνδέσμου ή του τένοντα του τετρακεφάλου μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση στην ανάκτηση, μείωση της σταθερότητας της άρθρωσης και μείωση της διάρκειας ζωής της πρόθεσης. Η ρομποτική ολική αρθροπλαστική γόνατος περιορίζει σημαντικά την ιατρογενή βλάβη των οστών και των μαλακών ιστών.
Η Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί δυναμική αναφορά για την αξιολόγηση της σταθερότητας, της ευθυγράμμισης και του εύρους κίνησης του γόνατος διεγχειρητικά, επιτρέποντας διεγχειρητικές ρυθμίσεις της οστικής εκτομής και της τοποθέτησης της πρόθεσης. Η μειωμένη ανατομή του μαλακού ιστού και ο τραυματισμός των μυών συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονώδους απόκρισης και βελτιώνουν την γρήγορη επίτευξη των στόχων της φυσικοθεραπείας, η οποία απαιτείται μετά την επέμβαση ώστε να πραγματοποιηθεί η αποκατάσταση της λειτουργικότητας του γόνατος αλλά και η αύξηση του εύρους της κίνησης. Μετεγχειρητικά, η διάρκεια της νοσηλείας ανέρχεται στις 2-3 ημέρες και ο ασθενής μπορεί να κινηθεί χωρίς βοήθεια. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός στην Αθήνα Δρ. Γεώργιος Ποθητάκης είναι εκπαιδευμένος στο ρομποτικό σύστημα υποβοήθησης και το χρησιμοποιεί σε πλήθος επεμβάσεων.